
Mens kostnadsstyring og kostnadskontroll har vært sentrale tema i prosjektfaget lenge, har nyttestyring tradisjonelt fått mindre oppmerksomhet. Dette er nå i endring, men det finnes fortsatt få studier om nyttestyring, særlig fra andre sektorer enn digitalisering/ IKT-prosjekter. Det som finnes av studier og lærebøker, peker på at nytte sjelden kommer av seg selv, men må planlegges og jobbes aktivt med gjennom hele prosjektets livssyklus. Dette kan være krevende, særlig i tilfeller hvor nytten er vanskelig å måle og vurdere.
I en ny Concept-studie har vi sett nærmere på nyttestyring i byggeprosjekter, og studert praksis i syv prosjekter fra både Forsvarsbygg, Statsbygg og Sykehusbygg. Alle er prosjekter som på en eller annen måte har jobbet med nytte, og som derfor har erfaringer å dele.
(Dette webinaret er åpent for alle.)
Anne er sivilingeniør innan biofysikk og medisinsk teknologi frå NTNU (2000), og har ein doktorgrad innan prosjektleiing (2022), som omhandla tidlegfaseplanlegging av sjukehusprosjekt. Anne har jobba innan helsesektoren sidan 2000, først som fysikar ved St. Olavs hospital, og deretter som prosjektmedarbeidar for ny kreftavdeling ved Ålesund sjukehus, og seinare som seksjonsleiar for medisinsk fysikk ved same avdeling i ti år, før ho vart strategirådgjevar i Helse Møre og Romsdal. No er Anne er tilsett som forskar i forskingsprogrammet Concept ved Institutt for bygg- og miljøteknikk ved NTNU, og som forskar og rådgjevar i Helse Møre og Romsdal HF.
Gro er samfunnsøkonom fra Norges Handelshøyskole (2002) og har PhD innen prosjektledelse fra NTNU (2019). Hun er for tiden fulltids engasjert som forskningssjef for forskningsprogrammet Concept. Programmet er finansiert av Finansdepartementet og driver følgeforskning knyttet til store, statlige investeringsprosjekter, primært innen transport, bygg, forsvar og IKT, se www.ntnu.no/concept. Forskningssjefen følger opp og koordinerer alle programmets forsknings- og formidlingsaktiviteter, og driver i tillegg egen forskning.
Volden var med i det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget som gjennomgikk samfunnsøkonomiske analyser (NOU 2012:16) og la grunnlaget for gjeldende retningslinjer for slike analyser. Og dessuten i ekspertutvalget som i 2019 publiserte rapporten «Teknologi for bærekraftig bevegelsesfrihet». Hun sitter i det regjeringsoppnevnte Petroleumsprisrådet og har hatt og har ulike styreverv. Volden har for øvrig erfaring både fra forskning, statlig forvaltning og konsulentvirksomhet.
Jan Alexander har en doktorgrad innen kommunikasjon i prosjekter fra 2010. Han var seniorforsker og forskningsleder i SINTEF Teknologi og samfunn fra 1998 til 2018. Førsteamanuensis ved NTNU fra 2018 (II-stilling siden 2011).
Langlo bl.a. daglig leder for fagprogrammet i prosjektledelse ved NTNU, daglig leder for Nordic 10-10, medlem av forskergruppen i Concept og sentral ressurs i Prosjekt Norge. Alexander var med på avslutningen av forskningsprogrammet Prosjektstyring år 2000, og deretter en sentral ressurs i etableringen av etterfølgeren Norsk senter for prosjektledelse. I dag har han det overordnede ansvaret for å koordinere NTNUs aktivitet innen etter- og videreutdanning (EVU) innenfor prosjektfaget. Han er faglærer og underviser i flere EVU-emner, samt at han er koordinator for to ulike spesialiseringer som prosjektfaget har innenfor de to erfaringsbaserte masterprogrammene i organisasjon og ledelse (MORG) og teknologiledelse og digital omstilling (MTDO).