
Morten Aagaard, partner i Marstrand AS, har 35 års erfaring med juss, kontrakt og anskaffelser. Han har vært sentral i utviklingen av metodikk for kontraktstrategier som i dag benyttes av flere offentlige og private byggherrer. Morten arbeider med alle gjennomføringsmodeller, men har de siste årene vist spesiell interesse for samspill som gjennomføringsmodell. Han har et tverrfaglig perspektiv på kontrakt og anskaffelser.
Ida R. Sjøthun arbeider i avdeling anskaffelser i industrikonsernet Lyse og er leder for KunnskapsArena Anskaffelser.
KA Anskaffelser – møte 3: Hvordan lykkes med kontrakts- og anskaffelsesstrategi? Onsdag 14. juni kl. 13.05 – 14.25
En kontrakt- og anskaffelsesstrategi vil ha stor verdi når varer og tjenester skal anskaffes i forbindelse med et prosjekt, eller en rammeavtale.
Kontrakt- og anskaffelsesstrategien (også kalt konkurransestrategi) er den overordnede planleggingen av prosessen. Målet er todelt:
Som en del av strategiarbeidet ser man på hvordan kontrakter og kriterier skal rigges, blant annet for å treffe leverandørmarkedet og ønsket risikoprofil best mulig. Inn i denne prosessen er dialogen med markedet (ref. forrige KA anskaffelser) svært viktig.
Å ta seg tid til å arbeide med kontraktstrategien, herunder anskaffelsesstrategien, kan føre til betydelige gevinster – også for mindre prosjekter. Noen ganger kan man faktisk få stor verdi ut av få timer!
En gjennomtenkt strategi bidrar til å gjøre arbeidet med klargjøring av konkurransegrunnlaget vesentlig mer effektivt og treffende, sammenlignet med en manglende overordnet plan hvor dokumenter utarbeides på et mer tilfeldig grunnlag. Nøkkelen til suksess ligger også her i et tett og godt samarbeid mellom anskaffelsesrådgiver, prosjektleder og relevante fagpersoner hos behovshaver, hvor roller og ansvar er tydelige og omforent.
Videre vil en god strategi med kontraktspakker som treffer godt, kunne bidra til bedre måloppnåelse i prosjektet, større sannsynlighet for å få ferdigstilt på tid, og potensialet for konflikt mellom de involverte aktørene reduseres. Man sikres typisk mer valuta for pengene.
Arbeid med rammeavtaler reiser særlige utfordringer internt hos oppdragsgiver, da dette oftest ikke er noen sin «baby» på samme måte som et konkret prosjekt – og potensielle brukere kommer kanskje fra ulike deler av virksomheten. Hvordan sikre kapasitet, motivasjon og effektive og gode prosesser da?
Formålet med KA Anskaffelser er å sette et særlig søkelys på hvordan samhandling på tvers er en nøkkel til suksess – for å få til effektive anskaffelsesprosesser som treffer best mulig. På oppdragsgiversiden er det en forutsetning for en god prosess at anskaffelsesmiljøene på den ene siden, og teknisk personell, økonomer, prosjektledere og andre som er involvert i anskaffelser på den andre siden, forstår hverandres verdener. Særlig for offentlige anskaffelser må leverandørene ha tilstrekkelig kunnskap om regelverk og prosess for å ikke spille seg ut av konkurranser.
Seansene i denne KA-en er tenkt bygd opp i tråd med kronologien i en anskaffelsesprosess. Ta kontakt med Ida R. Sjøthun på telefon 476 46 133 eller epost idas@lyse.no ved spørsmål.
KunnskapsArenaer er forbeholdt partnerne i Prosjekt Norge. Videresend gjerne fremtidige møter i KA Anskaffelser til personer i ditt selskap, både i prosjektmiljøene og anskaffelsesmiljøene.
Ta gjerne kontakt med senterledelsen om du har spørsmål.