Torsdag 17. oktober arrangerte Prosjekt Norge sin årlige prosjektkonferanse, som i år også markerte senterets 25-årsjubileum. Årets konferanse samlet eksperter og ledere fra ulike prosjekt og sektorer.

Konferansen var delt inn i tre hoveddeler, med engasjerende innlegg og innsiktsfulle diskusjoner gjennom hele dagen.

Del 1: Politisk ledelse og makt

Konferansens første del tok for seg temaet politisk ledelse, der vi fikk høre fra toppledere på tvers av sektorer som helse, samferdsel og kommune. Denne delen la grunnlaget for å forstå hvordan makt forvaltes i prosjekter på ulike nivåer, og hvordan politisk innflytelse spiller en avgjørende rolle i gjennomføringen av samfunnskritiske prosjekter.

Innleggene ga verdifull innsikt i hvordan politisk ledelse former prioriteringer, og vi fikk også høre om utfordringene ved å balansere ulike interesser i store, komplekse prosjekter.

Del 2: To parallelle strømmer – Makt i praksis

I konferansens andre del ble deltakerne invitert til å delta i én av to parallelle strømmer:

  • Strøm 1: Er makt i konflikt med samhandling og samspill?
    Denne strømmen fokuserte på hvordan makt kan påvirke samhandling og samarbeid i prosjekter. Her fikk vi spesielt høre fra Prosjekt Norges forskningsprosjekt om Samhandling og samspill i BAE-prosjekter (Bygg, Anlegg og Eiendom), som fremhevet viktigheten av tillit og åpenhet for å sikre suksess i tverrfaglige prosjekter.
  • Strøm 2: Makt eller avmakt – maktdynamikk i et bærekraftperspektiv
    I den andre strømmen var bærekraft i sentrum, og vi fikk høre fra to forskningsprosjekter som belyste hvordan maktbalanser og dynamikker påvirker bærekraftige løsninger i store prosjekter. Dette inkluderte et dypdykk i maktens rolle når man forsøker å drive frem bærekraftige initiativer, og hvordan prosjekter kan bidra til å skape varig verdi.

Del 3: Transformasjon og verdiskaping

I den tredje og siste delen av konferansen var temaet transformasjon og verdiskaping. Her fikk vi innblikk i konkrete prosjekter som har hatt stor samfunnsmessig betydning, og som illustrerte hvordan makt kan brukes til å skape verdier og drive endring:

  • Jon Are Pettersen fra Sporveien presenterte CBTC-prosjektet (Communications-Based Train Control), en omfattende oppgradering av signalsystemet på T-banen i Oslo. Prosjektet viser hvordan teknologi og innovasjon kan brukes til å øke kapasiteten og effektiviteten i viktige infrastruktursystemer.
  • Øystein Høsteland Sundby ga en inspirerende presentasjon om Moss Havns elektrifiseringsprosjekt, der vi fikk høre hvordan havnen har redusert sin miljøpåvirkning ved å elektrifisere store deler av driften. Dette er et godt eksempel på hvordan bærekraft kan forenes med effektivitet.
  • Sissel Solum fra forsvarssektoren delte innsikter om utfordringene med forsvarsprosjekter i en tid preget av global usikkerhet. Hun ga oss et unikt innblikk i hvordan strategisk planlegging og ressursstyring blir enda viktigere i usikre tider.
  • Madeleine Mittet presenterte transformasjonen av bydelen Sluppen i Trondheim – fra søppelfylling til en levende bydel med fokus på bærekraft og byutvikling. Prosjektet illustrerte hvordan grundig planlegging og samhandling kan skape positive endringer i lokalsamfunn.
  • Johan Arnt Vatnan og Arild Bjerkan ga oss et innblikk i fremdriften på NTNU campussamlingen, et prosjekt som vil samle flere fagmiljøer og styrke NTNU som en nasjonal kunnskapsaktør. De delte sine erfaringer med hvordan komplekse prosjekter kan gjennomføres ved god ledelse og samarbeid på tvers av sektorer.

 

Takk til deltakere og foredragsholdere

Vi ønsker å rette en stor takk til alle foredragsholderne som delte sin kunnskap, og til deltakerne som bidro med engasjement og faglige diskusjoner. Sammen skapte dere en arena for kunnskapsformidling og nettverksbygging, som er kjernen i Prosjekt Norges visjon.

Dagen ble også krydret med hele 3 musikalske innslag, alle lokale og kortreiste fra NTNU-miljøet, siden vi for en sjelden gangs skyld valgte Stiftsstaden som arena for denne konferansen. Det startet med et heidundrende åpningsnummer av Strindens Promenade Orchester, etterfulgt av Ukekoret Pirum til lunsj.  De som ble med på tapas-minglingen etter det faglige innholdet fikk også en dose med Pirum Oldboys før alle gikk hver til sitt. Stor takk til alle musikantene.

Vi ser allerede frem til neste års konferanse og håper å se dere i Oslo den 23. oktober!

Lenker til innleggene Prosjekt 2024:

Optimaltid Sluttkonferanse, 16. oktober:

Flere bilder kommer…. 😉