Fedessa Daniel Baissa (27) har ikke fullført masteren sin i Project Management ved NTNU enda. Allikevel har han ansvaret for å lede prosjektet med utgangspunkt i neste generasjons energieffektiv CO2 og CNG-teknologi i sommer.
– Det er veldig utfordrende, men det er uten tvil den mest spennende jobben jeg har hatt så langt i livet, sier en engasjert Fedessa. Muligheten vi får her på TechnipFMC til å styre prosjektet selv er veldig unikt, det gir oss muligheten til å bruke kunnskapene vi har tilegnet og på skolen, i tillegg til å lære mer.
Selvstyrt mot grønn teknologi
Fedessa er en av ti studenter som har fått trainee-stilling hos TechnipFMC i sommer. De har fått ansvaret for å lage en løsning på hvordan man kan frakte CO2 ned i brønner i havbunnen, for så å frakte komprimert naturgass tilbake ved hjelp av en autonom tank.
TechnipFMC har rekruttert en forretningsutvikler, en media- og kommunikasjonsrådgiver, en systemingeniør, to mariningeniører, en kjemiingeniør og to prosjektingeniører, i tillegg til Fedessa selv som prosjektleder.
– Ikke nok med at det å utvikle denne teknologien er utfordrende i seg selv, men dette er et selvstyrt prosjekt. Det betyr at hver enkelt person har ansvaret for det ingeniørarbeidet som foretas. Mitt ansvar her er å planlegge arbeidet i tillegg til sørge for at teamet jobber godt sammen til tross for de forskjellige bakgrunnene.
Mellommenneskelige ferdigheter og bøker er en god kombo
Fra dag en har prosjektet blitt styrt ved hjelp av pensum og teorier fra Project Management masteren på NTNU. Imidlertid har ikke pensum vært løsningen på alle problemer.
– Skolen og pensum har forberedt meg på utfordringene som kommer, men noen ganger så må man se etter løsninger andre steder. For eksempel har mentoren min som har lang erfaring som prosjektleder i TechnipFMC gitt meg noen nyttige tips.
Fedessa sier at en god kombinasjon av pensum og mellommenneskelige ferdigheter har vært svært viktig for å løse de største utfordringene så langt.
– Alle mennesker er forskjellige, derfor er det også vanskelig å få alle til å jobbe optimalt sammen. Da handler det om å finne løsninger sammen. Dette har vært utfordrende til tider, men også lærerikt.
Gruppebilde: Fra venstre Kaja Lamvik, Camilla Kjølstad, Simen Norheim Pedersen, Alejandra Rueda, Fedessa Daniel Baissa, Anne Grete Stangeland, Joachim Ågotnes, Dhanushi Attanapola, Carita Gyldenskog Ranvik.
Innleggsforfatter: Simen Endregaard Ludvigsen